Com de bo resulta la gestió de la nostra energia

Comencem de nou

Per poder començar, hem de parar… I a vegades per poder començar s’ha de fer de nou! I això què vol dir?

Doncs que en moltes ocasions pensem que després de les vacances tot serà millor… I en canvi comprovem que no és així. Per què? Podria ser per una qüestió de manca d’energia o d’excés? Podria ser perquè fem una parada però reprenem de la mateixa manera les coses que vàrem deixar a mitges?

És clar que cada cas és diferent i que cadascun de nosaltres gestiona el seu món i les coses que en ell hi passen de diferent manera, tot i que pot ser que fent una pausa no n’hi hagi ben bé prou. En algunes ocasions és millor fer un reset!

I què vol dir fer un reset? Doncs canviar d’estratègia, canviar la manera de relacionar-nos, el què esperem dels altres, a qui esperem o en definitiva esperar!… Les nostres expectatives són realistes?, les “ulleres” amb les que veiem el món, o si més no el “vidre” a través del qual el veiem, o hauríem de canviar la “lupa” amb la qual l’observem. Tot això és necessari per no venir de les vacances amb unes expectatives molt elevades de que tot serà millor i que després als dos dies tornem a caure en el tedi, la desídia, l’abatiment i estats distímics que fan que la nostra energia minvi en poc temps.

És qüestió, a vegades, de canviar la nostra actitud, moltes vegades derrotista, altres massa optimista, inclús poc realista… Tant una com l’altra poden provocar un nivell de frustració alt i una sensació d’indefensió, la qual ens fa percebre que no som capaços de fer tal o qual cosa que ens hem proposat.

Per tant després de les vacances:

  • Ves fent les coses una a una, sense pressa però sense pausa
  • Recapitula i repassa els bons moments que has passat aquests darrers dies, és bo escriure sobre ells
  • Marca’t objectius realistes, a mitjà/curt termini, mesurables I que es puguin desglossar amb d’altres més petits
  • Agafa aire de tant en tant… No t’oblidis de respirar bé i de cuidar-te,  la teva alimentació, el teu cos, la teva ment i emocionalment… Tot es pot fer
  • Anota les teves excuses en un paper i comprova el nivell de realisme de cadascuna…”No vaig a córrer perquè no tinc temps”, etc.
  • Planifica’t el temps i si tens amb qui compartir les càrregues , doncs deriva! Si et sobrecarregues al final pagaràs tu i els que t’envolten les conseqüències. I és que “És millor prevenir que Curar”
  • Fes net de  relacions “tòxiques”, sobretot aquelles que aguantes per “quedar bé”… A qui no queden bé és a la teva salut integral! 

 

Com de bo resulta la gestió de la nostra energia

Elisabeth Rusiñol Mirapeix
Psicòloga Sanitària Col·legiada 19049
Tel. 636 367 921
eli.rusinol.psicologa@gmail.com