Tornem a la normalitat!

En el cas dels nens és molt important que interioritzin uns hàbits saludables per tal de fer front als aconteixements quotidians dins d’un ordre i sentit.

Els nens han d’entendre perquè fan les coses, pregunten el per què de tot i això és una molt bona senyal. En el cas dels hàbits tots ells tenen una explicació, la qual és necessària explicar amb carinyo, paciència i constància.

D’aquesta manera els nostres fills entendran la coherència d’aquelles accions i fins i tot del benestar que els proporciona fer les coses en un sentit determinat.

Cal exigir que es compleixin?

Des de l’exigència els nens no aprenen de manera efectiva. Cal que a casa vegin que els primers que duem a terme els hàbits som nosaltres els pares. No té sentit que els diguem que s’han de rentar cada dia les dents perquè sinó hauran d’anar al dentista, que fer-ho primer nosaltres i explicar-els-hi que gràcies a haver-nos rentat les dents no hem d’anar al dentista tant sovint.

Recordem que tots els aprenentatges es consoliden amb el temps, des de l’observació i el modelatge.

Per tant siguem bons models pels nostres fills i poc a poc anem tornant a la normalitat. Si ho vivim sense exigències i estrés tot s’anirà posant a lloc sense que ens n’adonem.

Els hàbits i les rutines ens acaben donant a la llarga la constància i la regularitat que requeriran les coses que volguem aconseguir a la vida d’adults.

Alguns trucs

  • Convertiu l’hora d’anar a rentar les dents en quelcom a fer junts, renteu-vos les dents davant dels vostres fills perquè vegin que vosaltres també ho feu i de pas els ensenyeu, com aquell que no vol la cosa, com es fa. O jugueu a que us ho ensenyin ells, per exemple!!! Sempre s’hi fan molt en això de compartir que bé que fan alguna cosa.
  • Impliqueu al vostre fill en l’el.laboració del sopar depenent de l’edat del mateix. Si és molt petit permeteu que us vegi preparant-lo desde la distància de seguretat. Que olori el menjar, el toqui….
  • Convertiu l’hora del bany en un moment comú, digueu al vostre fill que si acaba d’hora de dutxar-se tindrà més temps per fer el que ell esculli(o el més aproximat)
  • Busqueu una estona per llegir junts, és important que ens vegin a nosaltres fent-ho primer, quan més petits més serveix aquesta premisa!
Tornem a la normalitat!

Elisabeth Rusiñol Mirapeix
Psicòloga Sanitària Col·legiada 19049
Tel. 636 367 921
eli.rusinol.psicologa@gmail.com